ZAC 5 oktober, 4-uurs endurance

Geen sprintrace, maar een 4-uurs endurance. Iets anders dan normaal, sinds 2009 is er bij de ZAC geen endurance wedstrijd meer geweest. We keken dus al lang naar deze wedstrijd uit!

Bij een endurance rijd je in teamverband, met 2, 3 of 4 coureurs, met één transponder. De transponder moet 4 uur lang de baan overgaan. Aangezien niemand 4 uur achter elkaar kan rijden, moet je tussendoor rijderswissels doen, en dan ook de transponder overzetten. Daarnaast zijn er vaak nog aanvullende regels waaraan je moet voldoen. Regels m.b.t. de lengte van de stints (de tijd dat één coureur achter elkaar rijdt), wissels en tanken bijvoorbeeld.

20151005CF_00872


Voor deze race hadden we speciaal een team samengesteld, bestaande uit ons tweeën, Melvin van der Haven en Robert van Oosten, met als teamnaam “Fantastic 4” (ons rijnummer was 4).

De avond ervoor begon de gezelligheid al met een bbq bij de pitbox, dit was super geregeld door onze teammanager, Paul de Beer. Voor hem de zware taak om tijdens de race alles soepel te laten verlopen.

’s Ochtends hadden we de vrije training en de kwalificatie. De snelste rijder uit het team zou de Le Mans start moeten doen. Aan Robert de eer!

20151005CF_01002 20151005CF_01042

De Nederlandse vlag werd gezwaaid, en de “4 uren van Assen” zijn begonnen. Robert kwam goed weg en zorgt voor een goed begin van de race. Nu nog vier uur volhouden. We hadden van tevoren al de nodige tactieken besproken om de wissels zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dit, geen tijdstraf oplopen en niet vallen zijn de belangrijkste dingen, een endurance win je niet in één rondje!

20151005CF_02067

Vivian neemt de tweede stint voor haar rekening, gevolgd door Brian, en daarna door Melvin. Deze volgorde blijven we aanhouden. Brian’s motor houdt wat in aan het eind van zijn eerste stint, hij besluit zijn tweede stint door Robert te laten rijden. We hebben heel even 14e overall gelegen, en 3e in onze klasse, maar konden deze plek helaas niet vasthouden.

20151005CF_00275

20151005CF_00437

Gedurende de race kregen we helaas ook nog twee keer een tijdstraf: één voor te hard rijden in de pitstraat, en één voor te hard rijden onder code 60. Dit hakte er behoorlijk in. Hadden we dit niet gehad, dan had misschien de 4e plaats er nog in gezeten, nu moesten we genoegen nemen met de 5e plaats in de Sport Cup, en 17e overall.

20151005CF_00048

Heb je met een sprintrace 20 minuten spanning, met een endurance heb je dat 4 uur lang! We vonden het na zoveel jaar ontzettend leuk dat de ZAC weer een endurance georganiseerd heeft, wij hopen dat ze dat vaker gaan doen! Wij vonden het erg geslaagd, zowel qua evenement als qua team. Melvin, Robert en Paul ontzettend bedankt!!

Dit seizoen is niet makkelijk voor ons geweest. Valpartijen, lichamelijke sores daarvan en mechanische pech zorgden ervoor dat het weinige aantal dagen dat we zouden rijden, nog minder werd. Daarentegen waren we veel meer aan het lesgeven bij de Race Academy. Een combinatie die heel leuk is, maar waar je niet sneller van wordt.

We merken allebei dat het steeds moeilijker is om de knop om te zetten van lesgeven naar echt racen. Je hebt al heel snel het idee dat het hard gaat, terwijl je nog seconden boven je PR aan het rijden bent.

Voor volgend jaar willen we het dan ook iets anders aan gaan pakken. We willen naar verhouding meer voor onszelf gaan rijden, bij voorkeur meerdaagse evenementen, in binnen- of buitenland. Gewoon veel meters maken, niks moeten, en weer lol hebben in het rijden. Wellicht iets minder lesgeven dan dit jaar.

Dit heeft tot gevolg dat wij volgend jaar zo goed als zeker niet zullen meerijden met de ZAC, voor het eerst in jaren! Een gek idee… echter, mochten ze een endurance organiseren…?

Vivian heeft volgende week nog wel iets heel leuks in het vooruitzicht… de 18e vliegt ze samen met Jolanda (van Westrenen) naar Qatar voor een 3-daags Women’s Training Camp. Een gevalletje YOLO/treat yoself ;-)