ZAC Assen, 01 juni

Na het Ducati Clubrace weekend was het weer de beurt aan de ZAC om op Assen te rijden.

Zoals altijd hebben we ons de avond van tevoren geïnstalleerd, bij van der Haven Racing in pitbox 6.

Ondanks de regen ’s nachts droogde de baan snel op, ’s ochtends brak het zonnetje al door. Om 09:20 was de vrije training voor de Race Cup, zowel Brian als Vivian zouden in de Race Cup meerijden.

20150601CF_0389

Beiden moesten weer hun oude tempo terug vinden. Het ging nog niet echt denderend. Vivian had om die reden een extra sessie geboekt in de vrij rijden groep, om wat extra meters te kunnen maken. Dit pakte goed uit, de 2e ronde reed ze alweer een nette 1:55. Helaas was er een gele vlag situatie, die al snel een rode vlag werd. Binnenkomen in de pitstraat, en wachten of we weer de baan op mochten. Dit kon uiteindelijk wel, maar na anderhalve ronde zat de sessie er al op. Niet echt veel gereden, maar toch iets meer tempo kunnen maken.

20150601CF_1029

Dan de kwalificatie in de Race Cup. Brian rijdt voor zijn gevoel veel harder dan in de vrije training, maar zijn rondetijd viel hem tegen. De laatste crash heeft toch meer impact dan gedacht, hij moet weer erg wennen aan de snelheid. Hij kwalificeerde met een 2:04, 15 seconden langzamer dan z’n PR.

20150601CF_0434

Vivian ging elk rondje lekkerder, het 3e en 4e rondje waren alweer 55-ers. Het 5e rondje heeft ze helaas niet af kunnen maken… Op weg naar de Ramshoek kwam ze tussen twee versnellingen in te zitten. Aangezien het best hard gaat daar, heb je niet veel tijd om te beslissen wat je gaat doen. Ze zag een enorme lap asfalt liggen achter de Ramshoek, mooi, dan kan ze die gebruiken als uitloop, intussen proberen de motor weer in de versnelling te krijgen en wat snelheid eruit te halen. Om bij de lap asfalt te komen, moet je echter een strookje kunstgras over… die had ze in die paar seconden totaal over het hoofd gezien, met een val tot gevolg (waarschijnlijk doordat ze aan het remmen was). Haar eerste valpartij in de 8 jaar dat ze circuit rijdt!

De schade aan de motor lijkt mee te vallen, en wellicht nog repareerbaar voor de middag. Tot we de motor starten, en een rammel in het blok horen… (déjà vu!!) Einde oefening voor vandaag dus. Met Vivian zelf is alles oké, wat blauwe plekken en spierpijn, maar gezien de bocht waar ze gevallen is, heeft ze erg veel geluk gehad!

Brian gaat zich klaarmaken voor de eerste race in de Race Cup. Hij vroeg nog of hij teruggeplaatst kon worden, gezien zijn kwalificatie tijd, maar er was geen plek in de Sport Cup.
Bij de start weet Brian mooi bij de groep te blijven, en zelfs nog wat plekken te winnen. Helaas kan hij zijn positie niet vasthouden en rijdt hij de race grotendeels alleen, om als laatste te finishen. Toch heeft hij progressie gemaakt, want hij heeft nu 7 seconden sneller gereden dan in de kwalificatie!

20150601CF_0964

Tussen de races door gaat Vivian nog een keer meerijden in de vrij rijden groep, op Brian’s motor. Dit is erg wennen, want de motor voelt anders aan qua vering, afstelling van de clipons en de voetsteunen. Toch gaat het elk rondje lekkerder. Helaas was er 2x code 60, anders had het zeker nog sneller gekund! Erg fijn om te weten dat alles tussen de oren nog goed zit. Christiane en Marion, dankjewel voor het mogelijk maken hiervan, het was echt heel fijn om zo de dag toch nog goed af te kunnen sluiten!!

20150601CF_1808

Dan de tweede en laatste race van de dag voor Brian. Ook nu heeft hij weer een goede start, en kan hij wat plekken winnen. Een aantal plekken moet hij weer terug geven. Huub van Loon zit een tijdje achter hem te prikken en komt er uiteindelijk ook voorbij. Brian finisht als laatste, maar heeft wel weer een seconde harder gereden dan de race ervoor, super! Het heeft tijd nodig, maar het gaat goed komen!

20150601CF_1888

20150601CF_0390

Nu hard aan het werk om alles weer in orde te maken voor de volgende race op 6 juli. De eerste stappen zijn al gezet: het pak is onderweg naar MJK voor controle, het kuipwerk is bij HZ Paint, en we gaan binnenkort naar Ten Kate voor een diagnose van het blok. Hopen dat het meevalt, we hebben nu wel genoeg pech gehad dit seizoen!